Vi åkte till den internationella konferensen i Brno, Tjeckien. En väldigt givande kurs i epilepsikirurgi som har täckt in många områden om generella principer, vilka fokala epilepsier som kan åtgärdas kirurgiskt, neuropatologi, koncept och definitioner. Då kursen var riktad till både vuxen- och barnneurologer tycker jag också att jag har fått en större kunskap i barnepilepsier och vanliga patologier för ett bättre övertag av dessa patienter när de flyttas från barnneurologi till vuxenneurologen.
Jag har lärt mig väldigt mycket kring hur man avläser EEG, inklusive varför dipolanalyser är viktiga. Jag har fått en helt annan förståelse för hur jag ska förstå svaren som skrivs ut till oss kliniker från neurofysiologer vilket kommer vara till stor hjälp för mig och mina patienter i framtiden.
Vi hade under veckan många fallpresentationer från andra studenter som diskuterades tillsammans med handledare, vilket var en väldigt bra genomgång för mig som är ny i fältet för att lära mig om hur vi ska tolka alla resultat som framkommer från vEEG, MR, PET och neuropsykologisk utredning, och när man ska gå vidare med operation. Jag fick även själv presentera ett fall från hemmakliniken och lärde mig mycket av diskussionen efteråt om hur vi ska tänka i vidare planering för patienten. Då jag ännu inte börjat driva egna epilepsikirurgifall på hemmakliniken var det en väldigt bra övning för mig inför framtiden.
Vi har även haft föreläsning kring när man ska anse sig ”färdig” med en epilepsikirurgiutredning och när man behöver mer information innan en operation kan erbjudas. Dessutom har vi haft föreläsningar kring när man behöver överväga en reoperation.
Jag har tidigare haft svårt att förstå när och varför man ska gå vidare med olika funktionella undersökningar så som interiktal PET, MR-perfusion och Iktal SPECT och tycker att jag fått en god förståelse för vilken information de olika undersökningarna kan ge.
De hade en väldigt grundlig genomgång av semiologin i olika fokala epilepsier vilket var väldigt givande, i samband med detta fick vi se en hel del filmer och vEEG.
Vi också fått se ett stort antal filmer på olika epilepsikirurgiska ingrepp, och genomgått risker med operation samt vilka fördelar det kan ge patienten.
Under kursens vecka medverkade jag också på ett socialt event där vi åt middag tillsammans och har fått träffa många andra neurologer, neurokirurger och barnneurologer och skapat nya kontakter.
Jag är tacksam för denna väldigt givande vecka och planerar att ta med mina nyvunna kunskaper och erfarenheter och ser fram emot att arbete med epilepsikirurgi i praktiken framöver.
Med vänliga hälsningar,
Emma Borland,
ST-läkare neurologi SUS Malmö